juli%202020%204_edited.png

3 seizoenen open tuinendag 

 

Het tuinenseizoen zit er voor 2020 weer op. Wij kijken terug op 2 leuke open tuinendagen. Leuk dat u er was en wie weet tot 2021.

  • Voorjaar: zaterdag 25 april van 10.00 - 16.00 uur

  • Zomer: vrijdagavond 17 juli van 19.00 - 21.00 uur en zaterdag 18 juli van 10.00 - 16.00 uur

  • Najaar: zaterdag 19 september van 10.00 - 16.00 uur

 

Wij zijn 9 enthousiaste tuinliefhebbers.

In 2019  hebben we voor het eerst de "3 seizoenen open tuinendag" georganiseerd. De reden hiervoor is dat de tuin gedurende het seizoen enorm kan veranderen. Het is leuk en interessant om dit als tuinliefhebber te volgen. 2020 was ondanks de Coronacrisis een mooi tuin jaar. Voldoende redenen om door te gaan!
we gaan nu weer plannen maken voor 2021.

 

Deelnemende tuinen 

 
polhuis voorzijde.jpg

Tuin Polhuis, Zeeweg 144 in Ermelo

Vanaf dat de eerste voorjaarsbolletjes beginnen te bloeien tot aan het moment dat de herfstasters en dahlia’s de herfst aankondigen is er altijd wat te zien in Tuin Polhuis.
De tuin (3500 m²) ligt grotendeels voor  onze boerderij, middenin het gazon ligt een grote vijver omringd door verschillende borders op kleur.
Door gebruik te maken van lang doorbloeiende planten en deze te combineren met eenjarigen, staan de borders uitbundig te bloeien tot diep in het najaar. We vinden het leuk om vooral de wat bijzondere of nieuwe soorten in de tuin uit te proberen.
Rondom het huis staat een grote verzameling potten gevuld met bijzondere kuipplanten en eenjarigen. We laten andere mensen graag meegenieten om zo ook weer liefhebbers te ontmoeten met dezelfde passie.

Eben Haezer Gld foto 3.jpg

Eben Haëzer, Buitenbrinkweg 59 in Ermelo

Toen wij, Herbert en Jannie Bouwers, in 2013 in het buitengebied van Ermelo kwamen wonen, was het perceel (3000 m²) bebouwd met oude stallen, schuren, restanten bestrating en puin. Samen zijn we vol goede moed de uitdaging aangegaan om er iets moois van te maken. M.b.v. planten/struiken van kennissen, vrienden, Marktplaats en incourante planten van het tuincentrum is de aanleg gestart. 

Wij vinden het leuk om in het voorjaar te zaaien in de kleine hobby-kas en de pottafels benutten we o.a. voor het vermeerderen en verkopen van overtollige planten. 
Inmiddels is de tuin volwassen geworden en het bezichtigen waard. Wij houden van veel kleuren en planten die vlinders, bijen en hommels aantrekken. 

druiven wijngaard 2020.jpg

Wijngaard Telgt, Telgterweg 221 in Ermelo

Onze wijngaard is in 2006 aangeplant en bestaat uit 3000 wijnstokken.

Wij hebben 8 verschillende soorten aangeplant.

We doen alles zelf, van het opkweken van een jonge tot volwaardige druivenstok.

Vervolgens zijn we het hele seizoen bezig om de stokken te leiden en zodanig te snoeien, zodat er goede en gezonde druiven groeien, waarbij we de natuur zoveel mogelijk voor ons laten werken. Tenslotte worden de druiven met de hand geoogst, gesorteerd en verwerkt tot (H)eerlijke Telgter Wijnen. Dit alles geschiedt in onze eigen wijnkelder in de wijngaard zelf.

 Tijdens de open tuinendagen vertellen wij u graag over onze werkwijze in de wijngaard.

U bent van harte welkom!

Jan en Hennie van den Ham

Ingrid en Eugene in tuin overzicht.JPG

Mandala, Mandenmakersstraat 105 in Harderwijk

Van harte welkom in de Mandalatuin bij Ingrid en Eugène Klooster, een tuin waarbij je middenin de borders kunt zitten genieten van de uitbundige kleuren 

van de voornamelijk vaste planten die bezocht worden door vele bijen en vlinders. Piet Oudolf is een grote inspirator voor ons geweest bij het zelf ontwerpen en verder 

lekker aanrommelen in de tuin. In het voorjaar komt de tuin wat later opgang omdat de nadruk ligt op de bloei van juli tot oktober. In de winter blijven de 

silhouetten van de planten staan, en genieten we van de vele wuivende grassen. De vijver en het beekje zorgen voor verstilling en helemaal stilvallen

kun je in de piramide. 


In de zomer kun je geregeld meedoen aan yoga of meditatie activiteiten. Zie daarvoor www.regressietherapieharderwijk.nl/mandalatuin.

Omdat ik het zo leuk vind te zaaien en te vermeerderen, zijn er altijd wel vaste planten te koop voor € 1 / stuk.

De tuin is goed rolstoel toegankelijk en er is een eko-toilet. 

tuin van emaus 2020.jpg

De Dienstwoning,

Leuvenumseweg 71 (N302) in Harderwijk

De Dienstwoning.
Rondom de voormalige dienstwoning van het vroegere sanatorium Sonnevanck is
een Liefhebberstuin met Engelse invloeden ontstaan. In de 1500 m2 vogelrijke tuinen
vind je een grote verscheidenheid van niet alledaagse planten. Er is een
siermoestuin, een schaduwtuin met o.a. epimediums, voetblad, varens en andere
bijzondere bodembedekkende planten. Het ronde gazon met borders op kleur is niet
alledaags. Ook is er een hobbykasje.
Het overdekte terras ‘De oude snik’ geeft uitzicht op een omzoomde tuinkamer van
een in vorm gesnoeide oude beukenhaag met een oude mispelboom en leemvijver.
We tuinieren natuurlijk natuur- en milieuvriendelijk!

Welkom in onze tuin.

Henk en Hennie van Emaus


bereikbaarheid:                                                                                                                                                               –  N302 / Leuvenumseweg Harderwijk; bij  bord Jasmijn/Sonnevanck, Sonnevancklaan oprijden, bij 2e lantaarnpaal links af, doodlopende weg inrijden

Calis tuin.jpg

Hans en Margot Calis, Oude Telgterweg 270 in Ermelo

De start van de tuin was een eenvoudige grasrijke omgeving van een oud Veluws boerderijtje met enkele onverzorgde, zieke, knoestige appel- en perenbomen, een zanderige oprit met een, nog steeds aanwezige, beukenhaag en een onwelriekende rioolwater afvoersloot aan de andere zijde.
Van huis uit begeesterd met liefde voor de natuur, plant en dier wilden wij hiermee onze directe leefomgeving verrijken.
Nu een tuin die de som is van 40 jaar bezig zijn met doorlopend creatief zoeken naar een goede plek voor inspirerende planten, onverwacht en afwisselend met paden tussen de borders en hergebruik van allerlei materialen ten dienste van alpine planten, het geheel in evenwicht gebracht door rust brengende vijvers. Voor ons een bezielde plek geworden waar het goed wonen is, harmonie vindend bij al onze werkzaamheden en de rustgevende energie van het  Ermelo’s buitengebied.

santon tuin.jpg

Mieke, Huygenslaan 47 in Ermelo

Onze tuin van 1500 m² ligt aan de bosrand en was, toen wij hier 7 jaar geleden kwamen wonen, een
dicht begroeide geheel beschaduwde bostuin. Inmiddels zijn er een aantal veel te grote bomen verwijderd en dat levert zon op. Daar zijn nu borders met heel veel verschillende planten en heesters
en er is een gazon aangelegd. Het andere deel wordt overschaduwd door een enorme beuk waaronder veel soorten hortensia,  viburnum, skimmia, hosta en andere schaduwplanten voor een
mooi plaatje zorgen. De grote groepen rododendrons her en der zetten de tuin in mei in bloei.
U bent van harte welkom.

maatakker foto 2020.jpg

Volkstuincomplex De Maatakker, achter de Havikshof in Ermelo

Al zo’n 40 jaar verbouwen de leden van de volkstuinvereniging De Maatakker hun groentes op een complex van 1,5 hectare met rond de 90 tuinen. Na het bemesten, spitten, zaaien en planten in het vroege voorjaar kunt u op dit goed beschutte complex aan de rand van Ermelo zien hoe groentegewassen, fruit/bessen en snijbloemen met liefde worden verzorgd om daarna te kunnen oogsten. Op het complex is tevens een imker gevestigd. Uiteraard helpen haar bijen met het verzorgen van een rijke en gezonde oogst. Wij heten u graag van harte welkom om te laten zien hoeveel lekkers en moois een volkstuin u kan bieden. Er zijn nog kavels vrij.

 

Tuin Polhuis  zomer

juli 2020 3.jpg
juli 2020.jpg
juli 2020 4.jpg
juli 2020 5.jpg
juli 2020 2.jpg
juli 2020.jpg
 
 
 
 

Wijngaard Telgt zomer

 
 
 
 
 
 

 Fam. Calis zomer

 
 

Waar zijn wij te vinden?

kaart definitief.png
 

Sponsoren van ons evenement

logo ermelo.jpg

Gemeente Ermelo

Logo-Rabobank vierkant.jpg

Rabobank Ermelo

Veluwe Duurzaam en Harderwijk

gemeente_harderwijk_nieuw_logo.jpg

Tuincentrum Struukakkers

Logo%20struukakkers%20vierkant_edited.jpg
 
logo welplast.png

Wellplast Ermelo

GB_Logo_FC_zonder_payoff_2010_02.jpg

Groei en Bloei

Voor sproeisystemen en bewatering in uw tuin Wellplast!

 
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

©2020 door 3 seizoenen open tuinendag. Met trots gemaakt met Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now
75a5f429-7707-47d8-b479-987852ab0236.JPG